TinyOcean

Een gesloten kweeksystem op het land

Onze drive

Het leven in de oceanen staat zwaar onder druk door toedoen van de mens. Driekwart van de commerciële vissoorten balanceert op de rand van uitsterven en hele ecosystemen dreigen in te storten. Met zoveel mensen die voor hun voedsel afhankelijk zijn van de vitaliteit van het zeeleven is het noodzakelijk dat we dit actief gaan herstellen. Daarom heeft BlueLinked een innovatieve manier ontwikkeld om mariene organismen te kweken op het land. Hiermee is het mogelijk om op duurzame wijze te voorzien in de groeiende vraag naar hoogwaardige eiwitten én de biodiversiteit in zee een boost te geven. In onze visie zijn deze twee processen namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is onze drive om dit in praktijk te brengen.

Lees hier ons verhaal

De kracht van TinyOcean

  • Hoge overleving

    Vislarven hebben een 3 tot 5 keer hogere overleving en ontwikkelen zich tot gezonde volwassen individuen zonder afwijkingen in kleur en vorm.

  • Ondersteunt vele soorten

    De natuurlijke opzet van TinyOcean biedt de mogelijkheid om allerlei verschillende soorten te kunnen kweken; van oesters tot kabeljauw.

  • 100% Circulair

    Dankzij een zandbodem met levende micro-organismen wordt het water volledig gezuiverd. Dit maakt de watercyclus 100% circulair.

Mini-zee op het land

TinyOcean is precies wat het zegt: een mini-zee met 6.000 liter zeewater dat nooit ververst hoeft te worden. Dat maakt TinyOcean volledig circulair, en ook nog eens overal op het land toepasbaar. Het concept van TinyOcean is ontwikkeld door BlueLinked.

Met het ontwerp van de bak en alles wat erin gebeurt, proberen we de natuur zo goed mogelijk na te bootsen. Doordat in TinyOcean de hele voedselketen is gehuisvest, kunnen er allerlei vormen van zeeleven in opgroeien. Deze ‘multi-species’ aanpak is uniek in de wereld. En het gebruik van antibiotica is verleden tijd.

Om te beginnen bestaat het ecosysteem van TinyOcean uit microscopische algen (fytoplankton). Dit is voedsel voor het dierlijk plankton (zoöplankton). Op hun beurt vormt het zoöplankton natuurlijke voeding voor het broed van vissen, schelp- of weekdieren in het kweeksysteem.

Via een duurzame waterbeweging en dankzij de vorm van de bak, komen de uitwerpselen en andere natuurlijke afbraakproducten terecht bij een ‘levende bodem’. Hier zorgen micro-organismen voor het sluiten van de kringloop: zij zetten de stoffen om in voeding voor de algen. Zo verbindt TinyOcean alle schakels met elkaar.

Bovenaanzicht TinyOcean

Ontdek hier hoe we met TinyOcean in vier stappen alle schakels in de voedselketen bij elkaar brengen.

 

Hoe werkt het?

  • Levende zandbodem

    Eén van de unieke eigenschappen van TinyOcean schuilt in de bodem. Dankzij de ‘levende zandbodem’, met daarin verschillende soorten bacteriën en andere micro-organismen, wordt het water op natuurlijke wijze gezuiverd van de uitscheidingsproducten die er tijdens het kweekproces in terechtkomen. Het zand bevindt zich aan de rechte, korte kant van de bak. De rest van de bak heeft deze zandbodem niet nodig.

    Met de speciaal ontwikkelde zandbodem is TinyOcean bijzonder geschikt voor het meest kwetsbare zeeleven, zoals plankton en zich ontwikkelende vislarven (pootvis). Het water in het 100% gesloten systeem blijft zowel schoon als levend.

    Omdat de levende bodem onderdeel is van het systeem, heeft TinyOcean geen mechanische filters of andere zuiveringstechnieken nodig. Dat levert een aanzienlijke energiebesparing op.

  • De hele voedselketen op één plek

    Omdat TinyOcean het ecosysteem in zee zo goed mogelijk benadert, hebben we alle belangrijke schakels van de voedselketen hierin een plek gegeven.

    1) Aan de basis staan de ‘primaire producenten’: microscopisch kleine algen die met de fotosynthese in staat zijn om zonlicht en CO2 om te zetten in suikers. De algen vormen de voedselbron voor wat hierna komt.

    2) De volgende schakel in de voedselketen bestaat uit dierlijk plankton (zoöplankton). Zij voeden zich met de algen. Het zoöplankton noemen we de ‘primaire consumenten’.

    3) Daaropvolgend spreken we van ‘secundaire consumenten’: larven van vissen of andere zeedieren die het zoöplankton eten.

    4) Tot slot maken de bacteriën en ander microleven in de zandbodem de kringloop rond. Zij zetten de afvalproducten van alle voorgaande schakels om in chemische bouwstenen die de algen nodig hebben om de kunnen groeien. Daarna begint het van voren af aan.

  • Natuurlijke waterbeweging

    Voor de waterbeweging van TinyOcean hebben we een totaal nieuw ‘bio-inspired’ concept ontwikkeld: een onderwatervin die het water op subtiele wijze voortstuwt. Precies op de manier zoals de natuur dit doet.

    Deze duurzame waterbeweging is nodig om het water goed gemengd te houden. En om ervoor te zorgen dat de afvalproducten naar de plek toestromen waar de zandbodem zich bevindt. Daar worden deze stoffen door natuurlijke processen gezuiverd.

    Dankzij de bijzondere waterbeweging is in TinyOcean geen sprake van turbulentie. Dit is wel het geval wanneer conventionele pompen worden gebruikt. Toepassing van de onderwatervin zorgt ervoor dat zelfs de meest kleine en kwetsbare zeeorganismen in leven blijven. Daarmee is TinyOcean de ultieme wieg van de zee.

 

Toepassingen van TinyOcean

  • Pootvis en circulaire viskweek

    Met de TinyOcean kunnen we pootvis kweken voor consumptiedoeleinden. De keuze bestaat uit verschillende vissoorten, zoals tarbot of kabeljauw. Hiermee biedt TinyOcean een unieke kans voor het verduurzamen van de visketen.

    Detail afbeeldingen van de verschillende levensstadia van tarbot.
  • Natuurherstel

    Van haai tot rog, van oester tot kokerworm; een hele reeks aan zeedieren kan in TinyOcean worden opgekweekt tot vitale dieren. Een geweldig instrument voor natuurherstelprojecten en een lichtpuntje in het tegengaan van de biodiversiteitscrisis. In 2025 wordt samen met Oceans at Work concrete stappen gemaakt om vanuit het Ecosysteem Actief Natuurherstel verder handen en voeten te geven aan de mogelijkheden. Lees hier hoe onze CEO letter to the future deze verandering in beweging heeft gebracht,

    Afbeelding van een Nederlandse haai.
  • Tropische soorten

    Met TinyOcean kan ook heel goed een tropisch ecosysteem worden nagebootst. Dit biedt de mogelijkheid om exotische vissen en koralen te kweken voor in een (hobby) aquarium. De dieren hoeven dan niet uit het wild te komen.

    Clownvissen (Annemoonvissen) in annemoon.

Is TinyOcean misschien ook voor jou een goede toepassing?
We helpen het je graag ontdekken