
Ons verhaal
Wij willen dat voedselproductie en natuurherstel hand in hand gaan
Dit gedachtegoed zit dan ook in ons DNA
Om te komen waar we nu zijn, hebben we al een bewogen reis achter de rug. Wat begon in het publieke domein, heeft zijn weg naar het verduurzamen van de visketen gevonden. Bij BlueLinked willen we dat voedselproductie en natuurherstel hand in hand gaan. Alleen dan kunnen we een gezonde toekomst creëren voor mens, dier en planeet. De innovaties die hiervoor nodig zijn vragen daadkracht en doorzettingsvermogen. Daarom is het meer dan een visie. Het zit in ons DNA. We nemen je sprongsgewijs mee in de stappen die ons hier hebben gebracht.
Ons gedachtegoed, uitgelegd door Michaël Laterveer, oprichter BlueLinked
1995 - de basisgedachte
De wereld van de publieke aquaria vormt een bron van inspiratie voor het kweken van zeeleven. Zo blijkt in het geval van Michaël Laterveer, oprichter van BlueLinked. Als bioloog en curator van het Oceanium, Diergaarde Blijdorp (1995-2010), stond hij aan de wieg van het kweken van kwallen, koralen, zeepaardjes en allerlei andere soorten. Een geweldige leerschool, waarbij Michaël inzichten uit de traditionele aquacultuur vergeleek met de manier waarop organismen zich in de natuur ontwikkelen. En tot de conclusie kwam dat dit op veel punten niet met elkaar overeenkomt. Langzaam groeide het idee dat het kweken anders moest, met een meer natuurlijke insteek. De basisgedachte voor TinyOcean werd geboren.
2011 - mens én natuur
Na verloop van tijd merkte Michaël dat zijn visie groter was dan wat hij in het Oceanium kon verwezenlijken. Een visie waarin aquacultuur niet alleen duurzamer is, maar gelijktijdig bijdraagt aan biodiversiteitsherstel. Daarom richtte de bioloog in 2011 zijn eigen bedrijf op: BlueLinked. Met als kernwaarde: kweken voor mens én natuur. Voedselproductie en natuurherstel zouden hand in hand moeten gaan - en het motto van BlueLinked werd dan ook:
1 vis op je bord, 1 vis in zee
2012 - de projecten
De eerste projecten weerspiegelen het belang dat BlueLinked hecht aan natuurherstel. Zo werd een mobiel laboratorium ontworpen en gebouwd voor koraalrifherstel. En dichterbij huis werd met een kweekprogramma zeer succesvol gewerkt aan het herstel van haaien en roggen in de Noordzee. Intussen werd met eigen middelen een pilot uitgevoerd om aan te tonen dat het innovatieve kweeksysteem van BlueLinked geschikt is om pootvis te kweken. Zo heeft over de jaren heen, beetje bij beetje, de doorontwikkeling van TinyOcean plaats gevonden.
2021 - het broedhuis
Na de verhuizing van het kweekcentrum van Utrecht naar Hazerswoude-dorp, worden stukje bij beetje de contouren van het broedhuis voor pootvis zichtbaar. Samenwerking met verschillende partners, waaronder Stichting Oceans at Work, maakt dit mogelijk. Het is onze droom om aan te tonen dat ons innovatieve concept van TinyOcean werkt. En met ons ervaren en enthousiaste team voeren we projecten uit om dit in praktijk te brengen.
2024 - EU natuurherstelwet en CSRD-regelgeving
De natuurherstelwet van de Europese Unie heeft als doel gedegradeerde ecosystemen te herstellen, met als doel om tegen 2030 minstens 20% van het land- en zeegebied van de EU te herstellen en tegen 2050 alle ecosystemen die herstel nodig hebben.
De Natuurherstelwet van de Europese Unie werd op 29 juli 2024 gepubliceerd in het Publicatieblad en trad in werking op 18 augustus 2024.
Voor een uitgebreid begrip kun je de officiële EU-website over de Natuurherstelwet raadplegen:
Europees Parlement
Europese Commissie – Milieu
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht grote en beursgenoteerde bedrijven in de EU om gedetailleerd te rapporteren over hun impact op milieu, sociale en governance (ESG) factoren. Dit vergroot transparantie en helpt investeerders, stakeholders en beleidsmakers bij duurzame besluitvorming.
Meer informatie:
Europese Commissie – CSRD
2025 - van bedrijf naar ecosysteem
In de afgelopen jaren hebben we een enorme groei doorgemaakt in onze innovaties en nam de behoefte aan een breder, toekomstbestendig netwerk toe. Daarom transformeert BlueLinked van bedrijf naar kennispartner en verbindende speler binnen het ‘Ecosysteem Actief Natuurherstel’.
Dit initiatief, in samenwerking met ANBI Stichting Oceans at Work en gerenommeerde marktpartijen, creëert volop mogelijkheden om vanuit de onderstroom kennis in te zetten voor het grote geheel, samenwerking te versterken en innovatie te faciliteren. Het biedt onze partners strategische voordelen en draagt bij aan lange termijn oplossingen voor actief natuurherstel.