BOOST

Better Oyster Outplacement & Seeding Techniques

Status: actief
Looptijd: 2023 - 2024

Zo’n 200 jaar terug bestond de Nederlandse Noordzee voor zo’n 30% uit schelpdierrif. Het overgrote deel hiervan werd gevormd door grote velden met platte oesters (Ostrea edulis). Deze zijn nu vrijwel volledig verdwenen, deels als gevolg van de bodemvisserij maar ook door een parasitaire ziekte (Bonamia). Wat overblijft? Een arme, zanderige zeebodem waar de biodiversiteit schraal is. Onze visie is dan ook om hard substraat met natuurlijk gehecht oesterbroed terug te brengen in de Noordzee. Binnen het onderzoeksproject BOOST starten we met de eerste stappen (nearshore) die nodig zijn om dit mogelijk te maken. Samen met onze projectpartners Advanced Tower Systems, Boskalis, De Rijke Noordzee, Lobster Robotics, en Wageningen University & Research werken we op die manier aan de ontwikkeling van de ReefBooster methode voor het grootschalig herstellen van platte oesterriffen langs onze Nederlandse kust.

Waarom oesters?

Met het uitsterven van de platte oester in de Noordzee werd ook een bijzonder belangrijk habitat weggevaagd. Deze schelpdieren zijn zogenoemde ‘bio-bouwers’ en creëren met hun riffen een leefgebied voor veel andere zeebewoners, waaronder soorten die van belang zijn voor de visserij. Ook spelen platte oesters als filteraars een belangrijke rol in het behouden van een goede waterkwaliteit. De bijdrage die de platte oester levert aan een gezonde Noordzee, toont aan hoe belangrijk het is om de oesterriffen te herstellen.

Om een kickstart te geven aan platte oesters gaan we gebruik maken van onze speciaal ontworpen ReefBooster. In onze demo vertellen we je alles over waarom en hoe we dat dan gaan doen!

Bron animatie @ Anne Raspoort

Kleine structuren, grote impact

Er zijn 2 factoren die herstel moeilijk maken: 1) er is geen hard substraat meer in zee, maar het is ook niet wenselijk om grote, niet-natuurlijke structuren te introduceren, en 2) er zijn haast geen wilde populaties platte oesters meer die als bronpopulatie kunnen dienen. Deze uitdagingen gaan wij oplossen via BOOST.

De ReefBooster die we gaan gebruiken is in ons vorige project productontwikkeling ReefBooster samen met de TU Delft geoptimaliseerd voor het uitzaaien van oesters. De ReefBooster is klein en handzaam, en daardoor gemakkelijk te produceren en transporteren op grote schaal. Dit is ook echt nodig, want de schaal waarop platte oesters ooit voorkwamen staat gelijk aan zo’n 3 miljoen voetbalvelden!

Bron afbeelding @ Bart van Engeldorp Gastelaars

Verstoppertje op zee

Alles offshore is ingewikkelder! Sterke wind en hoge golven kunnen offshore monitoring duur en gevaarlijk maken. In offshore windmolenparken mag je ook niet zomaar met schepen varen of duiken. Daarom is het ook belangrijk om te werken aan innovatieve, autonome monitoringstechnieken waarmee grote gebieden met ReefBoosters met oesterbroed automatisch geobserveerd kunnen worden. Dit gaan we samen doen met Lobster Robotics die een autonome onderwaterdrone (AUV) ontwikkelen speciaal voor offshore missies. Met hun AUV kunnen we de positie van de ReefBoosters vastleggen en 4K beeldmateriaal verzamelen.

Vervolgens zullen we in samenwerking met Wageningen University & Research dit beeldmateriaal via Artificial Intelligence analyseren om inzicht te krijgen op de ontwikkeling van de oesters en het nieuwe oesterrif.

Bron afbeelding @ Lobster Robotics

Het concept in
5 stappen

Wilde platte oesters (Ostrea edulis) worden gehouden in de TinyOcean systemen van BlueLinked. Geboren oesterlarven kunnen vrij door het hele systeem bewegen en zich vestigen op de ReefBoosters wanneer ze er klaar voor zijn.

1.

Grootschalig herstel van oesterriffen is nodig om een gezonde en biodiverse Noordzee te creëren. De ReeBooster is daarom zo ontworpen dat het gemakkelijk op grote schaal te produceren en te vervoeren is, en in zee kan worden ‘uitgezaaid’.

2.

De ReefBooster is gemakkelijk uit te zaaien, bijvoorbeeld in windmolenparken op zee. Omdat in deze gebieden geen bodemberoerende visserij mag plaatsvinden, zijn ze in potentie het ideale startpunt voor het herstel van oesterriffen.

3.

Met behulp van de onderwaterdrone van Lobster Robotics houden we het gedrag van de ReefBoosters nauwlettend in de gaten. Drijft de zeestroming ze bij elkaar? En hoe is de overleving van de oesters? Dankzij de ontwikkeling van deze innovatieve monitoring kunnen we al deze vragen beantwoorden.

4.

Terwijl de oesters blijven groeien, breken de ReefBoosters langzaam af. Omdat oesters uitstekende bio-bouwers zijn, creëren de schelpdieren een leefomgeving en broedkamer voor allerlei zeeleven, waaronder vissen.

5.

Download onze infographic hier

Projectpartners

1 december 2023
Met dank aan Stichting Zeeschelp hadden we genoeg oesterlarven voor ‘settlement’ onderzoek. De hechting van de larven op de ReefBoosters was succesvol en we zien een mooie bezetting!

26 juli 2023
De eerste ReefBoosters gaan het water in. Binnen dit onderzoek zullen we kijken naar het landingspatroon van de ReefBoosters en zullen we stabiliteit op de bodem volgen via de innovatieve monitoringstechnieken van Lobster Robotics.

1 april 2023
Het project gaat officieel van start! De co-financiering is rond, de subsidie definitief toegezegd, en we kunnen terecht in de Haven van Rotterdam. BOOST heeft een strakke planning, dus we zullen dan ook al snel starten met de werkzaamheden.

15 december 2022
Vandaag hebben we een verkennend gesprek gehad met de Haven van Rotterdam om hier de ReefBooster uit te gaan zetten. Het havengebied / de Maasvlakte zou het ideale gebied zijn voor BOOST om te starten.

2 november 2022
BOOST is gehonoreerd door TKI Agri & Food! Nu zijn we er echt bijna. Nog 15% co-financiering en dan kunnen we van start.

12 oktober 2022
Dankzij de donaties van partijen uit de regio zijn we nog een stap dichterbij de realisatie van project BOOST. We willen platform het Groene Hart Werk! bedanken voor de mogelijkheid om ons project toe te lichten tijdens de jaarlijkse bijeenkomt.

Updates & resultaten

Mede gefinancieerd door:

Next
Next

Zeeboerderij op het land